Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Havis Amanda, a helsinki vappu főszereplője - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 

Havis Amanda, a helsinki vappu főszereplője

Havis Amanda nélkül elképzelhetetlen a május elseje Helsinkiben. Vappu előestéjén a fővárosi egyetemisták az érettségizettek fehér diáksapkájával díszítik fel az előzőleg megtisztított szobrot, ezzel veszi kezdetét a diákünnep. A szobor azonban felállításakor nem aratott osztatlan sikert.

Havis Amanda Ville Vallgren szobrászművész alkotása. A szobor Helsinki megtestesítője; a Balti-tenger lányát szimbolizálja, aki épp az imént emelkedett ki a vízből. A szökőkút-kompozíciót a nőalakon kívül négy rozmár és négy hal formájú vízköpő alkotják. A szobrok bronzból készültek, az Eliel Saarinen által tervezett medence vörös gránit.

A Franciaországban tanult és ott hírnévre szert tett Ville Vallgrent 1904-ben kérte fel a Finn Művészeti Egyesület vezetősége, hogy köztéri szobrot készítsen. A bronzöntvények 1906-ban készültek Franciaországban, hajóval szállították őket a finn fővárosba. A szobrot 1908. szeptember 20-án leplezték le nagyobb ünnepségek nélkül.

A hableány szobor nevét is szobrásza alkotta. A svéd hav jelentése tenger, az amanda latinul szeretettet jelent, Havis Amanda tehát a Tenger Szerette. Finnül szokták Haaviston Mantának, vagy bizalmasan csak Mantának nevezni.

Felállításakor a szobor heves vitákat váltott ki. Az erkölcscsőszök szerint a mezítelen nőalak tisztátalan gondolatokat ébreszt a piactér férfi látogatóiban. A finn parlamentbe nemrégiben bekerült első női képviselők úgy vélték, hogy az alkotás a női nem lealacsonyítása. Az orvosok álláspontja szerint a szobor anatómiailag helytelen, csípője túlságosan széles, testtartása természetellenes. A szökőkút rozmárjai is kritikát kaptak: nem nemzeti állatok. A párizsi modellről mintázott nőalak minden finn vonást nélkülöz, idegen, nemzetietlen, csakúgy, mint alkotója, aki élete nagy részét Párizsban töltötte.

Védelmezői viszont azt hangsúlyozták, hogy az alkotás egy metropolisz szimbóluma, nem egy kalevalai lányalak. Vallgren meglepődve követte a vitát: „Hiszen egy hableányról van szó, aki éppen most emelkedett ki a haboktól. Teljesen természetes, hogy ilyen körülmények között mezítelen. Megfordul, hogy búcsút intsen annak az elemnek, amelyet éppen elhagyott. Tehetek én róla, hogy a finn közönség ilyen keveset ért a művészethez?”

Havis Amandan lakitusTavaly így kapott sapkát a szobor. Fotó: Markku Ulander/Lehtikuva

A viharos kezdet ellenére Manta a finn főváros egyik legismertebb és legkedveltebb köztéri alkotása lett. A helsinki egyetemisták az 1920-as évektől május elsejét megelőzően lemossák a szobrot és fehér diáksapkát tesznek a fejére. Kezdetben ez engedély nélkül, az éj leple alatt történt. 1951 óta a sapkázás engedélyezett, közkedvelt esemény lett, 1978 óta időpontja április 30., 18 óra. A tradíció szerint az érettségizett diákok csak 18 óra után teszik fel diáksapkájukat, miután Havis Amanda megkapta a sajátját.

A bronz rongálódása miatt manapság tilos a szoborra mászni, a szobor mosása és a sapka feltétele emelőkocsiból történik.
 

Az oldal nyomtatása

Utolsó frissítés 2013.04.30.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat