Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Három új magyar lovag - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2013.12.12.

Három új magyar lovag

Immár hagyománnyá vált a nagykövetségen, hogy a függetlenség napjához kapcsolódóan a nagykövet díszvacsorát ad a finn Oroszlán és Fehér Rózsa lovagrend kitüntetettjeinek. A hagyomány folytatódott december 10-én is, amikor három új kitüntetés átadására is sor került.

A rendezvényen Pap Éva műfordító, Takács Mária, a debreceni Magyar-Finn Baráti Kör alelnöke és Vida Sándor tiszteletbeli konzul vehettek át kitüntetést.

Éva PapPap Éva műfordító

Pap Éva műfordító a Finn Oroszlán Lovagrend 1. osztályú érdemrendjét kapta a finn nyelv, irodalom és kultúra magyarországi előmozdítása érdekében végzett kitartó és eredményes munkásságáért. Pap Éva, aki számos finn regényt és drámát fordított magyarra, műfordító kollégájával együtt 1996-ban létrehozta a Polar Alapítványt, melynek célja az északi országok irodalmának ismertté tétele magyarországon..

Takács Mária a Finn Oroszlán Lovagrend 1. osztályú érdemrendjét kapta a Debreceni Magyar-Finn Baráti Körben hosszú ideje végzett aktív munkájáért. Takács Mária a baráti kör alapító tagja, 1975 óta tevékenykedik a körben.

Maria TakácsTakács Mária (középen) Marjut Kuokkanen nagykövetné asszony, Salamon Ágnes, a debreceni Magyar-Finn Baráti kör elnöke, Leena Liukkonen követtanácsos, valamint férje, Gunda Tamás társaságában 
Sandor VidaVida Sándor tiszteletbeli konzul (középen) Debreczeni Attilával, a Finpro igazgatójával és Kator György tiszteletbeli konzullal.

Vida Sándor tiszteletbeli konzul a Finn Fehér Rózsa Lovagrend érdemrendjét kapta Finnország komáromi tiszteletbeli konuljaként végzett tevékenységéért. Vida Sándor tiszteletbeli konzuli megbízatása befejeződik, mivel elérte a tiszteletbeli konzulokra vonatkozó nyugdíjkorhatárt, betöltvén 70. életévét.

Imre PozsgayPozsgay Imre, a Magyar-Finn Társaság tiszteletbeli elnöke.

.Az est vendége volt a 80. születésnapját nemrégiben ünneplő Pozsgay Imre, aki sokat tett a Magyarország és Finnország közötti kapcsolatok ápolásáért egy olyan korszakban, amikor Magyarországon csak a Szovjetúnióval és a többi szocialista országgal kapcsolatos baráti körök alakulhattak. A rendszerváltás után megalakult Magyar-Finn Társaság őt választotta meg első elnökének, később örökös tiszeletbeli elnöke lett a társaságnak. Pasi Tuominen nagykövet virágcsokorral köszöntötte az ünnepeltet.

A hivatalos ceremónia után a vendégek elfoglalták helyüket az asztaloknál, melyeknek az asztal házigazdája egy őt jellemző állat nevét adta. A menü a finn természet ajándékait vonultatta fel: halat, gombát, rénszarvashúst és bogyós gyümölcsöket, melyekhez finom magyar borokat szolgáltak fel.

Az ünnepi beszédet Pap Éva műfordító tartotta Székely Magda Albigens című versét idézve:
Mikor a jóra semmi jel,
jel nélkül is indulni kell
az egyre sürgetőbb sötétben,
amíg kigyúlva, mint az ablak,
magam világítok magamnak.

A szónok megemlékezett azokról, akik a magyar-finn kapcsolatok ápolásában fényükkel utat mutattak másoknak is, néven nevezve közülük a zenetanár Szilvay fivéreket és Rácz István fotóművészt, műfordítót.

Az est vendégeit a Tercina együttes szórakoztatta barokk karácsonyi muzsikával.
Gratulálunk a születésnaposnak és a kitüntetetteknek!
 

Az oldal nyomtatása

Utolsó frissítés 2013.12.12.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat