Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Maahantuloluvat - Finn Nagykövetség, Budapest : Konzuli szolgáltatások : Beutazási engedélyek

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 

Beutazási engedélyek

Vízum

Az Európai Unió állampolgára a finn hatóságok által elfogadott úti okmánnyal léphet be és vízum nélkül tartózkodhat a Finn Köztársaság területén. A magyar állampolgárok részére kiállított személyazonosító igazolványt úti okmányként fogadják el Finnországban.

A nagykövetség a vízumköteles államok polgárainak vízumkérelmeivel foglalkozik. (További információ a vízumkötelezettségről a Schengen-államokba, valamint a finn hatóságok által elfogadott úti okmányokról.)

A kérelmező abban az esetben kaphat egységes Schengen-vízumot, ha eleget tesz a Schengeni egyezmény beutazással kapcsolatos kritériumainak:

  1. rendelkezik érvényes, határátlépésre feljogosító úti okmánnyal
  2. szükség esetén dokumentumokkal tudja igazolni a tervezett utazás jogcímét és feltételeit, valamint rendelkezik a megélhetéshez szükséges anyagi fedezettel. Ilyen dokumentum lehet a meghívólevél, menetjegy, szállodai szobafoglalás, elegendő pénzösszeg, stb.
  3. nincs vele szemben érvényben beutazást tiltó határozat
  4. nem veszélyezteti az adott Schengen-állam általános rendjét, állampolgárainak biztonságát, vagy nemzetközi kapcsolatait.

A kérvényezőnek minden esetben rendelkeznie kell a Schengen-államokban érvényes utasbiztosítással, amely minimum 30.000 eurónak megfelelő összegig biztosítja az orvosi ellátás és az esetleges hazaszállíttatás költségeit.

A vízumkérvényhez egy darab színes igazolványképet kell csatolni. A kérelem kezelési költségét a kérvény benyújtásakor kell kifizetni (lásd Szolgáltatási díjak). Elutasított kérelem esetén a kezelési költséget a nagykövetségnek nem áll módjában visszafizetni. A vízumkérelem elbírálása 1-10 munkanapot vesz igénybe

Vízumokkal kapcsolatos egyéb tudnivalókról a Finn Nagykövetségen kaphat további információkat.

Vissza az oldal elejére

Tartózkodási engedély

Finn állampolgárok magyarországi tartózkodása

Az Európai Unió, valamint Európai Gazdasági Térség államainak polgárai érvényes személyazonosító igazolvánnyal vagy útlevéllel 90 napot meg nem haladó ideig külön engedély nélkül tartózkodhatnak a Magyar Köztársaság területén. Amennyiben a finn állampolgárok magyarországi tartózkodásának ideje meghaladja a 90 napot, tartózkodási engedélyt kell kérniük. A kérelmet a Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának a szálláshelye szerint illetékes ügyfélszolgálati irodáján, vagy a regionális igazgatóságán személyesen, legkésőbb a jogszerű tartózkodás lejárta előtt 15 nappal kell benyújtani.

A tartózkodási engedély megszerzésének a szabályairól további információkat kaphat

Vissza az oldal elejére

Magyar állampolgárok finnországi tartózkodása

Az Európai Unió, valamint az Európai Gazdasági Térség államainak polgárai hasonlóképpen három hónapot tartózkodhatnak Finnországban regisztrációs kötelezettség nélkül. Munkát kereső uniós állampolgár ezen felül, egy bizonyos méltányos időt tölthet Finnországban további munkakereséssel, ha valószínűsíthető, hogy talál munkát (Idegenrendészeti Törvény 158§).

Magyar állampolgároknak a finnországi tartózkodáshoz nincs szükségük tartózkodási ill. munkavállalási engedélyre, tehát előzetesen semminemű engedélyt nem kell beszerezniük Finnország külképviseletén. Azonban, ha finnországi tartózkodásuk ideje meghaladja a 3 hónapot, regisztráltatniuk kell magukat a Bevändorläsi Hivatal lakhelyük vagy szálláshelyük szerinti kirendeltségén. A tartózkodást a korábbiakhoz hasonlóan tanulmányi, munkavállalási vagy családegyesítési célból lehet regisztráltatni.

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

A Külügyminisztérium más oldalain

Másutt a világhálón

Utolsó frissítés 2018.09.04.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat