Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Finnország Magyarországon - Finn Nagykövetség, Budapest : Finnország Magyarországon

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 

Finnország Magyarországon

A Magyarországon lakó finnek számát 400-ra becsülik. A vállalkozókon kívül finn tanárok és kutatók is dolgoznak a magyar egyetemeken. A három legnagyobb egyetemen, Budapesten, Debrecenben és Szegeden, finn lektor és vendégprofesszor tevékenykedik, akiket a CIMO/UKAN küld külföldre. A fentieken kívül még további négy egyetemen tanítják a finn nyelvet és kultúrát. Magyarországon valamennyi, a magyart főszakként tanuló egyetemista képzéséhez hozzátartozik a finn nyelvi alapkurzus.

A Magyarországra költözők, ill. a költözést fontolgatók számára a Magyarországi Finnek Egyesülete (Unkarin suomalaiset yhdistys) és az általa fenntartott finn iskola kitűnő csatorna az országgal való megismerkedéshez. 2004-ben kezdte meg működését Budapesten a Finnagora, a finn kulturális, tudományos és gazdasági központ. A 63 magyar-finn testvérváros-pár kapcsolata rendkívül élénk. A legtöbb testvérvárosban finn baráti kör működik, sőt, 9 olyan baráti kör is akad, amelyek nem rendelkeznek testvérvárosi kapcsolattal. A baráti körök tevékenységét a Magyar-Finn Társaság koordinálja, tagszervezeteinek hálózata szinte az egész országot lefedi. Budapesten rendkívül aktív a Kalevala Baráti Kör.

2010-ben szervezett utazás keretében több mint  6 500 finn turista érkezett repülővel az országba, az előző évhez képest ez 22 százalékos csökkenést jelent. Az utazási irodák finn vagy finnül jól beszélő idegenvezetői megtalálhatók a nagyobb fővárosi szállodákban.

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Utolsó frissítés 2014.07.09.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat