Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Popovits Zoltán szobrász, ékszertervező kiállítása Szentendrén - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2006.03.17.

Popovits Zoltán szobrász, ékszertervező kiállítása Szentendrén

Szimbolikus alkotás az a kõbõl készült bőrönd, amely Popovits Zoltán szobrász és ékszertervezõ kiállítására invitál. A Magyarországot gyermekkorában elhagyni kényszerült mûvész egész élete vándorlás volt, amelynek állomásai Németország, Ausztrália, az Egyesült Államok, Finnország. 1999-tõl újra itthon él. Több mint négy évtizedet töltött Finnországban, ahol az egyik legismertebb szobrász és ékszertervező.

Plasztikai alkotásai anyagukat, formájukat és gondolatiságukat tekintve a közép-európai mûvészettől eltérőek, az északi tárgykultúra egyszerűsége és természetközelisége érződik bennük. Alkotásai gyakran filozofikus tartalmú, bonyolult, áttételes jelentéssel bíró rendkívül egyszerű, elegáns formájú tárgyak. Formagazdagság és tömör, jelszerû megjelenítés jellemzi őket. Popovits Zoltán szobrai különbözõ stílusirányzatok – a kezdeti kissé amerikaias pop artot a szürreális, a konceptuális és a posztmodern látásmód követi – vonzásában születtek. A fa és a kő szobrainak fő anyaga. E kétféle tapintású, textúrájú matéria asszociációkat keltõ egyszerû, lecsupaszított formákban jelenik meg. Tárgy-szobrai, a kapu, az asztal, a ház, a fej többértelmű jelek, fogalmak hordozói. Popovits Zoltán szobrászatát az ambivalencia jellemzi, mindennek többes értelme van: az egyszerû és a bonyolult, a vonzó és a félelmetes, a mindennapi és a csodálatos, a pillanatnyi és az örökkévaló.


Balról jobbra: Popovits Zoltán, Rappai Zsuzsa, a kiállítás kurátora és Vladimir Péter ékszertervező

Szobrászi munkásságával párhuzamos ékszertervezői tevékenysége. Popovits Zoltán 1975-tõl a Lapponia ékszergyár tervezője. Szobor-ékszerei az erdei sétáin gyűjtött tárgyakból, fragmentumokból épülő, természetből kiinduló egyedi alkotások. Gyakran kapcsol össze különbözõ anyagokat: ezüstöt ébenfával, aranyat tűzopállal és onixszal. Különleges ékszerei a kövek amorf alakzatait és a természetben talált tárgyak organikus formáit ötvözik.

Az Egyesült Államokban, Finnországban és Nyugat-Európa számos országában rendezett kiállításai mellett a nyolcvanas évek végétől megjelenik a hazai mûvészeti életben is. Szülővárosában: Egerben, ahol jelenleg is él, több önálló tárlata volt, de bemutatta műveit Budapesten, Győrött és Debrecenben is.

A szentendrei MûvészetMalom három szintjén és udvarán megnyílt kiállítása minden eddiginél teljesebb hazai bemutatkozása. A bemutatott 36 plasztikai alkotás több mint kétharmadát alkotják nagyméretű, általában többféle anyagot (fa, kő, fém) ötvözõ szobrai, s kisebbik részét kisplasztikái. E mûvek a 70-es évektől napjainkig adnak áttekintést alkotásaiból. De megismerkedhetünk ékszertervezõ mûvészetével is: finn a Lapponia cég számára tervezett különleges ékszerkollekciójának 25 darabja is látható lesz a MűvészetMalomban.

Rappai Zsuzsa művészettörténész, a kiállítás kurátora

A kiállítás megtekinthető 2006. április 2-ig a MűvésztMalombam (Bogdányi u. 32.) naponta 10-18-ig. Bővebb információk a galéria honlapján.

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Utolsó frissítés 2006.03.20.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat