Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Február 5., Runeberg napja - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2007.02.02.

Február 5., Runeberg napja

A svédül verselő finn nemzeti költő, Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) születésnapja, február ötödike, 1950 óta zászlós ünnep.

Runeberg egyik legismertebb műve a Stål zászlós regéi, amelynek 35 verse az 1808-1809-es, Finnország háborújaként emlegetett orosz-svéd háború eseményeinek állít emléket. A kezdő Hazánk című vers lett a finn himnusz, de a honvédség indulója, a pori induló is a kötet egyik versére készült. A Fredrik Pacius által megzenésített himnusz ősbemutatója 1848. május 13-án, Flóra napján volt az egyetemisták tavaszünnepén.

A himnuszt Paavo Cajander fordította finnre 1867-ben, a fordítás a következő évben a Suometar című lapban jelent meg. A legújabb fordítás a Parnasso című folyóirat legfrissebb számában olvasható, Juhani Lindholm munkája. Az új fordítás a vers ünnepélyes jellegét megőrizve igyekszik azt a mai finn köznyelvhez közelíteni.

Runeberg köztudottan édesszájú volt. Nem véletlen tehát, hogy nevét egy sütemény is viseli. A finomság eredetét illetõen azonban több legenda létezik.

Egyesek szerint a nemzet költõje, mielõtt reggelente hozzákezdett az íráshoz, egy pohárka pálinka kíséretében elfogyasztott egy porvooi pékségbõl hozatott málnás süteményt.

Mások úgy tartják, hogy a süteményt a hat gyermekrõl és a háztartásról gondoskodó feleség, Frederika Runeberg készítette. Frederika példás háziasszony volt, konyhakertjének és virágainak csodájára jártak, szakácstudományáról a házukban megforduló vendégek elismeréssel nyilatkoztak. A süteményhez a takarékos háziasszony felhasználta a kéznél levõ maradékokat, megszikkadt kenyeret, kalácsot, lekvárt. Emellett a legenda mellett szól, hogy a süteménynek számos receptváltozata forog közkézen.

Mindenesetre a költõ kedvenc süteményét számos cukrászda már 1865-ben újságokban hirdette. Azóta is minden évben február elején megjelennek a cukrászdákban ezek a sütemények, melyek tetejét finom málnalekvár és fehér cukorkarika díszíti.

A hónap recepjte - nemzeti költőnk, Runeberg süteménye:

Hozzávalók (12 darabhoz)

20 dkg margarin
2 dl cukor
2 teáskanál vaníliáscukor
2 tojás
2 dl õrölt mandula
1 dl zsemlemorzsa
2 dl liszt
2 teáskanál sütõpor
1 teáskanál kardemum
1 dl tejszín
A díszítéshez: málnalekvár és cukormáz

1. A lágy margarint a cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat.
2. A száraz hozzávalókat összekeverjük, és a habos margarinhoz dolgozzuk. Belekeverjük a tejszínt.
3. Egy muffinsütõ mélyedéseit kivajazzuk, és elosztjuk bennük a tésztát. 200 fokon kb. 15 percig sütjük.
4. A kész sütemények tetejére cukormázból karikát nyomunk, ennek közepébe kevés málnalekvárt teszünk.

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Utolsó frissítés 2013.02.05.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat