Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Jari Vilén nagykövet Iszkaszentgyörgy díszpolgára lett - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2009.04.28.

Jari Vilén nagykövet Iszkaszentgyörgy díszpolgára lett

Április 25-én, az iszkaszentgyörgyi Szent György Napok keretében fontos szerephez jutott Finnország. Egyrészt ekkor írták alá Iszkaszentgyörgy és a lappföldi Savukoski településének együttműködési szerződését, másrészt Finnország magyarországi nagykövete, Jari Vilén különleges kitüntetést kapott: Iszkaszentgyörgy díszpolgárává avatták.

Kuva: Gyöngyi MátrayVilén nagykövet a Gáll Attila polgármestertől átvett díszoklevéllel

A nagykövet jutalmul kapta a kitüntetést az Iszkaszentgyörgy és Savukoski közötti együttműködés kialakításáért, valamint az Iszkaszentgyörgy központjaként működő Pappenheim Kastély finn- és magyarországi népszerűsítéséért, illetve a kastély jobb kihasználtsága érdekében végzett munkájáért.

A Pappenheim Kastély történetében felbukkannak érdekes, Finnországhoz kötődő szálak is, ugyanis tulajdonosai az 1632-es lützeni csatában résztvett Pappenheim gróf egyenesági leszármazottai voltak. Az említett csatában Pappenheim csapatai megölték II. Gusztáv Adolf akkori svéd királyt, de aztán a svédek oldalán szolgáló finn lovasság támadása következtében Pappenheim gróf is életét vesztette. A sors fintora, hogy háromszáz évvel később, 1944-ben, a második világháború végének közeledtével a magyarországi Finn Nagykövetség a Pappenheim család kastélyában lelt menedékhelyre.

A díszpolgári titulussal Vilén nagykövet elnyerte annak jogát is, hogy egész életében részt vehet a helyi közgyűlés ülésein, valamint hogy annak idején Iszkaszentgyörgy önkormányzata sírhelyet biztosít neki.

 

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Utolsó frissítés 2009.04.28.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat