Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Sütemény Mikael Agricola tiszteletére - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2015.04.09.

Sütemény Mikael Agricola tiszteletére

Runeberg után Mikael Agricola, a finn irodalmi nyelv megteremtője is saját süteményt kapott. Április 9-dike,  Agricola napja hivatalos zászlósünnep Finnországban.

Mikael Agricola az Újszövetség finn fordításával megteremtette a finn irodalmi nyelv, a népoktatás és az olvasni tudás alapjait Finnországban. Az 1500-as években általa alkotott szavak 60 százaléka napjainkban is használatos. Agricola szóalkotása többek között az esikuva – példakép, esipuhe – előszó, hallitus – kormány, korkeakoulu – főiskola, muistomerkki – emlékmű és az  omatunto – lelkiismeret.

Agricola Új Testamentum fordítása a finn irodalmi nyelv alapja. Hasonló munka napjainkban is zajlik. A Biblia új nyelvekre történő lefordítása új irodalmi nyelveket teremt, amely a kisebbségben élő népek előtt megnyitja az utat az anyanyelvükön történő írás-olvasás elsajátításához. A világban még napjainkban is minden ötödik ember analfabéta. Az írni-olvasni tudás olyan alapjog, amely előmozdítja az egyenjogúságot és demokráciát.

A Finn Bibliatársulat 2014-ben versenyt írt ki, melynek célja saját sütemény megalkotása volt a finn irodalmi nyelv atyja tiszteletére.  A Heidi Harjula által tervezett Agricola-szeletben a hagyomány és a modernitás ötvöződik. A sütemény az olvasni tudás fontosságára hívja fel a figyelmet, és emlékeztetni kíván arra a munkára, amelyet Agricola annak idején a finnek érdekében végzett. A saját irodalmi nyelvhez és az olvasni tudáshoz való jog ugyanis még napjainkben sem magától értetődő minden nép számára.

Agricola-leivos

A sütemény receptje
(12 db)

Az alap:
25 dkg zabkeksz
10 dkg vaj

A krém:
20 dkg túró
25 dkg vörösáfonya turmixolva
¾ dl vörösáfonyadzsem
2-2,5 dl porcukor
15 dkg fehér csokoládé
1,5 evőkanál áfonyalikőr/ -szörp
6 lap zselatin
4 tojásfehérje
4 dl tejszín

A tetejére:
2 dl tejszín
7 dkg fehér csokoládé

A kekszet összemorzsoljuk és összekeverjük a felolvasztott vajjal. A masszát egy forma aljába nyomkodjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben megolvasztunk 15 dkg fehércsokit. A túrót összekeverjük az összeturmixolt áfonyával és a dzsemmel, hozzáadjuk a porcukrot és az olvadt csokoládét.

A likőrt vagy szörpöt egy mikrózható edénybe öntjük, hozzáadjuk a zselatint, mikrohullámú sütőben 20 másodpercig melegítjük, egyenletesre elkeverjük. A zselatinos keveréket vékony sugárban az áfonyás keverékbe csorgatjuk.

A tojásfehérjéket és a tejszínt külön-külön habbá verjük, majd óvatosan a töltelékbe forgatjuk. Szükség esetén édesítjük. A krémet a kekszes alapra öntjük, és legalább négy órára behűtjük.

A megszilárdult süteményt szeletekre vágjuk. A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a felolvasztott és lehűtött csokoládét (7 dkg).  Nyomózsákból rózsákat nyomunk a szeletek tetejére, végül csokoládéval és vörösáfonyával díszítjük.

Forrás: Finn Bibliatársulat

Az oldal nyomtatása

Utolsó frissítés 2015.04.09.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat