Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Mi köze Sisinek Finnországhoz? - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2018.11.15.

Mi köze Sisinek Finnországhoz?

Erzsébetváros egész alakos szobrot állított névadójának, Erzsébet királynénak. A szoboravatót követően nyílt meg a kerület kulturális központjában, a K11 Kulturális és Művészeti Központban a finn Liisi Valjus babakiállítása, amely Sisi életének főbb eseményeit mutatja be  korhű viseleteken keresztül.

A kiállítás a véletlenek egybeesése révén valósult meg:

Véletlen, hogy a 60-as évek Finnországában egy vidéki kamaszlány érdeklődését Ernst Marischka Sissi filmje felkeltette. Az említett kamaszlány aztán évtizedekkel később, mikor nyugdíjba vonult, visszatért gyermekkori álmához, elkészített és felöltöztetett 100 babát. Véletlen, hogy egy savonlinnai kiállításon megfordult  egy volt nagykövet, akinek érdeklődését  felkeltette a gyűjtemény, és kollégái figyelmébe ajánlotta azt. Véletlen, hogy tavaly Budapesten sikerült kiállítóhelyet találni a babáknak a nagytétényi kastélyban. Véletlen, hogy a VII. kerületi szervezők tudomást szereztek a tavalyi kiállításról és elhívták a művésznőt. Így került most Erzsébetvárosba egy hétvégére egy szűkebb válogatás Sisi – elsősorban magyar vonatkozású – öltözékeiből.

Sisi-näyttelyn avajaiset
Liisi Valjus (balra) a kiállítás megnyitóján.

A kiállítás apró, de érdekes adalék a finn-magyar kapcsolatok sokszínűségéhez, melyek gyakorta a személyes érdeklődés szintjén indulnak.

Az oldal nyomtatása

Utolsó frissítés 2018.11.15.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat