Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Finn nap a Fasorban - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2018.11.19.

Finn nap a Fasorban

A nagy múltú Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium fel kívánja venni idegen nyelv kínálatába a finnt is. Ehhez kapcsolódóan a Kalevala Baráti Kör és a Finn Nagykövetség kedvcsináló finn projektnapot szervezett a diákoknak.

A nap közös énekléssel kezdődött a templomban, melyhez a pilisi Izsóp együttes szolgáltatta a zenét. A tanulók által is ismert finn ifjúsági énekek hangzottak el, kettőnek a refrénjét finnül is megtanulta a közönség Noora Mattila teológus hallgató útmutatásai alapján.

Markku Virri, Finnország nagykövete beszédében kiemelte, hogy minden nyelv egy új világba nyit kaput. Milyen az a világ, amibe a finn nyelvtudás révén kapunk betekintést, mit tanulhatunk Finnországtól? Elsősorban a dolgokhoz való hozzáállást, a finn sisut  sajátíthatjuk el. A finneknek nehéz körülmények között kellett mindig boldogulniuk, nem szokásuk feladni. Nincs az a hóvihar, hogy az iskolák zárva maradjanak, hogy ne működne a repülőtér! Az ország evangélikus hagyományaiból is adódnak a közösségi értékek; az egymással való törődés, a jó kormányzás. A nagykövet bátorította a fiatalokat: Bár azt mondják, hogy a finn nehéz nyelv, egy magyar számára azért könnyebbséget jelent a nyelvrokonság. A finntanulás valójában egy izgalmas kaland!

A megnyitó után több helyszínen folytatódtak a programok.
Két osztálynak lehetősége nyílt a nagykövettel és családjával beszélgetni. A diákokat minden érdekelte: miből áll a nagykövet munkája, mi a kedvenc étele, autómárkája? Virpi Masonen, az ELTE Finnugor tanszékének finn lektora a finnekkel kapcsolatos sztereotípiákat szedte csokorba. Tatiana Efremova mari lektor a nyelvrokonságot tágabb összefüggésbe helyezve a magyar-mari rokonságról beszélt. A mari szavak kiejtésének gyakorlása sok kacagással járt. Dr. Csepregi Márta az ELTE Finnugor tanszékének vezetője a finnugor népeknél tett kutató útjairól mutatott érdekes fényképeket.
 

Judit Freisinger

Simon Valéria és Dobos Edgár a finn zenéről tartottak előadást zenei betétekkel, Bába Laura műfordító rövidfilmeket mutatott az országról, Freisingerné Bodnár Judit pedig a finn irodalom emblematikus figuráival, a Múminokkal ismertette meg a fiatalokat. Aarne Hietamäki, a nagykövetség séfje a finn gasztronómiáról tartott kóstolóval egybekötött előadást.

A finnek szeretik a testmozgást – ezt a program is tükrözte: Gombos Gergő  jéghoki, Miksu Tuominen floorball bemutatót tartott, de volt hagyományos finn gumicsizma- és mobiltelefon hajító verseny, asszonycipelés és finn kugli is.

Az alsóbb évfolyamok diákjai Jernei Anikó, a gimnázium egyik tanára vezetésével a Marimekko hagyományos pipacsmintája alapján kézműveskedtek, és színes Finnország-montázsokat készítettek. Vinkler Andrea, Baranyay Bence és Kállai Vera finnországi tanulmányaikról, ott szerzett tapasztalataikról beszéltek.

Saappaanheitto

A programot egy osztályok közötti országismereti vetélkedő zárta, melynek győztesei a 7.B és a 12.C osztályok lettek.

A nap szervezői résre nyitottak egy ajtót a diákok előtt, hogy bekukkanthassanak a finn nyelv és kultúra világába. Remélhetőleg sokan lesznek, akik kedvet kaptak a kalandhoz, és bátran elindulnak a felfedezőúton. Jó utat kívánunk! Hyvää matkaa!
 

Az oldal nyomtatása

Utolsó frissítés 2018.11.19.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat