Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Látogatás a szabad sajtó földjén - Finn Nagykövetség, Budapest : Aktuális

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 
Hírek, 2018.12.21.

Látogatás a szabad sajtó földjén

Hesarissa
A Helsingin Sanomatnál Kaius Niemi főszerkesztő fogadta a csoportot. Kép: Porcsin Zsolt .

2018 december elején tízfős magyar újságírócsoport járt Helsinkiben a Finn Nagykövetség meghívására. Az újságírók a Transparency International Magyarország 6. oknyomozó újságírói pályázatának résztvevői voltak. A látogatás legfelemelőbb pillanatai közé tartozott, amikor a csoport beszámolót hallhatott a legnagyobb finn napilap, a Helsingin Sanomat sajtószabadság-kampányáról, melyet a lap Vlagyimir Putyin és Donald Trump elnökök 2018 júniusi találkozója kapcsán valósított meg (”Mr. President, welcome to the land of Free Press!”)

TI toimittajamatka Paivalehden museo
A Päivälehden museo-ban ki volt állítva egy kép a 2018 tavaszán megszűnt Magyar Nemzetről. A képen Kósa András, a Magyar Nemzet volt újságírója. Kép: Balázs Dániel.

A magyar újságírók a program során megismerkedtek a finn sajtóval és a különféle szerkesztőségekben dolgozó finn kollégáikkal. Jártak a finn közszolgálati műsorszolgáltatónál, az YLÉ-nél, a Helsingin Sanomatnál, a többek között oknyomozó újságírással foglalkozó Long Play és a Talouselämä hetilap szerkesztőségében. A csoport ellátogatott a Päivälehden Museo nevű múzeumba, és találkozott Jessikka Aro újságíróval, aki az orosz propagandáról írt cikkeit követő tapasztalatairól mesélt.

TI toimittajamatka Yle
Az Ylé-nél Riitta Pihlajamäki, a hírszerkesztőség vezetője és Hanna Takala felelős szerkesztő fogadta a csoportot.  Kép: Balázs Dániel.

A látogatás hasznos és érdekes tapasztalatcserére és beszélgetésekre adott lehetőséget. A finn újságírók érdeklődéssel és szívesen fogadták a magyar vendégeket. Az aktuális témákról és a gyakorlati kérdésekről a rövidre szabott időkereten túl is szívesen beszélgettek volna.

A szoros program miatt a csoportnak nem maradt sok szabadideje, de sokaknak azt a keveset is sikerült hatékonyan kihasználni. Többen szerették volna megnézni a tengert. A finn ”glögi” nevű téli italt és a karjalai pirogot a Senaatintorin tartott karácsonyi vásáron nyílott alkalma megkóstolni a résztvevőnek.

A Finn Nagykövetség 2018-ban támogató partnerként vett részt a Transparency International Magyarország oknyomozó újságírói mentorprogramjának megrendezésében. A program célja, hogy a tapasztalt újságírókból mint mentorokból, és az újságírói tapasztalattal még nem rendelkező mentoráltakból álló párok egymással szorosan együttműködve közös cikket írjanak. A cikkírás során, amely körülbelül négy hónapig tart, a mentor aktívan bemutatja az oknyomozó újságírás során használt munkamódszereket. A program során készült cikkek külőnbőző korrupciós eseteket dolgoztak fel.

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Utolsó frissítés 2019.01.04.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat