Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Yhdistykset - Finn Nagykövetség, Budapest : Finnország Magyarországon : Egyesületek

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 

Egyesületek

Magyar-Finn Társaság

A Magyar-Finn Társaságot 1989-ben alapították a magyarországi finn-magyar baráti körök és testvérvárosok együttműködési fórumaként. További információ: Szíj Enikõ elnök (szij.eniko(at)gmail.com).

Kalevala Baráti Kör

The logo of the friendship association symbolizes friendship and belonging together.Az 1984-ben alapított Kalevala Baráti Kör a budapesti és fővároskörnyéki finnbarátok egyesülete, 500 tagja van. A Kör havonta rendez esteket, melyek főbb témái: Finnország történelme, jelene és kultúrája, a finn életmód, természet- és környezetvédelem, finn nyelv. A kör nyelvtanfolyamokat is szervez négy különböző szintű csoportban, havonta egyszer nyelvi klubot tartanak. A Kalevala Kórus és a Revontulet együttes gondoskodik a finn zene népszerűsítéséről. További információk: Pap Kinga Marjatta elnök, tel. 06.20.234.1667.

Magyarországi Finnek Egyesülete

Az egyesület tagjai tartósan illetve ideiglenesen Magyarországon tartózkodó finnek.

Az egyesület tevékenysége:

  • Az egyesület legfontosabb tevékenysége a Finn Iskola fenntartása. További információk: Johanna Nurmikari, johanna.nurmikari(at)iki.fi.
  • Finnek levelezőlistája: A listára feliratkozók heti elektronikus levelek formájában értesítést kapnak a közös rendezvényekről, az újonnan érkezettek hasznos információkat szerezhetnek pl. a lakásbérléssel és más gyakorlati kérdésekkel kapcsolatban. További információk: Raimo Frondelius, unkarilista(at)gmail.com.
  • A könyvklubban kötetlen beszélgetés folyik a jelenlevők által hozott és ismertetett könyvekről. További információk: Terhi Peltola, peltolanterhi(at)gmail.com.
  • Finn nyelvű adventi és húsvéti istentiszteletek, valamint a Legszebb karácsonyi dalok – rendezvény. További információk: Kinga Marjatta Pap, kuninga(at)gmail.com.
  • Laulujoutsen női kar. A kórus rendszeresen tart próbákat és szerepel az egyesület rendezvényein. További információk: Kinga Marjatta Pap, kuninga(at)gmail.com.
  • Az egyesület részt vesz továbbá a magyarországi finnek közös rendezvényein, mint pl. a margitszigeti május elsejei pikniken.

Az egyesület tagsági díja (2013-ban) felnőtteknek 4000 Ft/15 euró, nyugdíjasoknak és diákoknak 3000 Ft/12 euró. További információk: Judit Jouslahti elnök, jouslahti(at)yahoo.fr.

Finn Iskola

A budapesti Finn Iskola 2000 márciusa óta működik. Az iskolát a Magyarországi Finnek Egyesülete tartja fenn a Finn Oktatási Igazgatóság támogatásával és tandíjakból.

Az iskola a Finn Nagykövetségen működik. Hetente két tanórát tartanak vasárnaponként 16-tól 18 óráig. Az iskolának könyvtára is van.

Suomi-koulu

A tanítás célja a diákok finn nyelvtudásának fenntartása és gazdagítása, a finn hagyományok őrzése, a diákok nyelvi és kulturális identitásának támogatása, találkozási lehetőség biztosítása más finnül beszélő gyermekekkel, valamint a diákok pozitív énképének támogatása. A finn iskola nem nyelviskola, a diákoknak legalább alap szinten tudniuk kell finnül, hogy követni tudják az oktatást.

  • A játszócsoport a 3-5 évesek csoportja. A finn nyelvet játékokban, dalokban, mondókákban és mesékben használják. A nyelvtanítás súlypontja a hallott szöveg megértésén és a kommunikáció fejlesztésén van.
  • Az iskolaelőkészítő-kisiskolás csoportban a fő cél a szókincs bővítése, a szóbeli kifejezőkészség és a kommunikáció fejlesztése. A csoportban a gyermekek megtanulják az írás-olvasás alapjait is. A tanítás során sok a játék és ének. A csoport tagjai jellemzően 5-6 évesek.
  • Iskolás csoportunk az idei (2016/2017) tanévben három van: alsósok (7-8 évesek), középsősök (9-10 évesek) és felsősök (11-13 évesek). A csoportokban átveszik a magyar általános iskolában tanult dolgokat a finn nyelv tükrében.  A gyermekek megismerkednek a finn nyelvtan alapjaival, matekpéldákat oldanak meg, olvasnak, írnak, és természetesen játszanak, mozognak, társasoznak és énekelnek.
  • Idősebb gyermekek oktatására is készen állunk, ha összejön a csoport. Jelenleg (2016 őszén) ilyen csoportot nem indítunk . Az ifiklub tagjai érdekes témák jegyében gyűlnek össze. A klub célja, hogy érzékennyé tegye a fiatalokat a finn nyelv iránt, és lehetőséget adjon számukra, hogy hasonló helyzetben levő társakkal ismerkedjenek. A klub tagjai 13-18 évesek. Az ifiklub a többi csoporttól eltérően havonta egyszer jön össze. A klub keretein belül szükség esetén lehetőség van a magyarországi nyelvvizsgára való felkészülésre is.

A szakképzett finn tanárok és a kislétszámú csoportok biztosítják, hogy minden gyermek a fejlődésének és finn nyelvtudásának megfelelő személyre szabott oktatásban részesül. Az iskola tanárai Anna Inkeri-Pap, Jari-Pekka Tikkanen, Riikka Muhonen, Anni Kallioniemi és Virva Torkko.. Az iskola működését az iskolaszék irányítja, melynek elnöke Aino Lappalainen, titkára pedig Piia Zarándy. További információk e-mailben az aino.s.lappalainen(at)gmail.com címen, illetve a budapestin.suomikoulu(at)gmail.com e-mail címen.

Magyar-Finn Kereskedelmi Kamara

A Kereskedelmi Kamara története: az 1992-ben alapitott Magyarországi Finn Vállalatok céhét 2008-ban jegyezték be, 2016 óta Magyar-Finn Kereskedelmi Kamara néven folytatja tevékenységét.

Polar Alapítvány

Polar-säätiöAz alapítvány célja a finn és a skandináv irodalom és kultúra terjesztésére. Magyar nyelvű szépirodalmi fordításait a Polar Könyvek sorozatában jelenteti meg. Bővebb információ és online vásárlás az alapítvány honlapján.

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Ezen az oldalon is

Másutt a világhálón

Utolsó frissítés 2017.03.21.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat