Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Ystävyyskaupunkitoiminta - Finn Nagykövetség, Budapest : Finnország Magyarországon : Testvérvárosok

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 

Testvérvárosok

YstävyyskaupungitA térképen pirossal jelölt településeknek van testvérvárosa Finnországban, a zölddel jelölt helyeken baráti kör tevékenykedik.

A magyar és a finn nyelv rokonsága már a 19. század elején felkeltette a tudósok figyelmét és a század végére a nyelvészek, kultúrakutatók együttműködése megsokszorozódott. Az 1920-30-as években Magyarország és Finnország kapcsolata elmélyült, főként a finnugor kultúrkongreszusoknak köszönhetően.

Az első hivatalos finn-magyar kulturális cserére 1937-ben került sor. A háború utáni új kulturális egyezményt 1959-ben írták alá. A Finn-Magyar Társaságot 1950-ben alapították Helsinkiben, első elnöke Ele Alenius volt. A Magyar-Finn Társaság létrehozásával (1989. február 28., Kalevala nap) meg kellett várni a rendszerváltozást Magyarországon.

Az első testvérvárosi kapcsolatot Lahti és Pécs kötötte meg 1956-ban, majd a következő évben Kemi és Székesfehérvár, 1968-ban pedig Miskolc és Tampere követték a példát. A 70-es évek végén, 80-as évek elején felgyorsult a folyamat, napjainkra több mint 60 testvértelepülés-pár van a két országban. A testvérvárosi kapcsolatok ápolása és fejlesztése a Magyar-Finn Társaság és a Finn-Magyar Társaság működésének egyik központi területe. A társaságok tagszervezetei különféle előadásokat, kiállításokat, hangversenyeket rendeznek, ahol bemutatják egymás kultúráját, társadalmát, történelmét. A városok közötti cserék, látogatások fontos részét képezik a társaságok tevékenységének.

Magyarországon - a Magyar-Finn Társaság adatai szerint - 59, Finnországban - az 5000 tagot számláló Finn-Magyar Társaság nyilvántartása szerint - 56 aktív baráti kör működik. (Nem minden testvérvárosban működik baráti kör, és olyan település is van, ahol aktív a baráti kör, bár finn testvérvárosuk nincs.)

Az oldal nyomtatása

Ez a dokumentum

Másutt a világhálón

Utolsó frissítés 2015.12.09.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat