Közvetlenül a tartalomra
Finn Külügyminisztérium

Környezet - Finn Nagykövetség, Budapest : Finnországról : Környezet

FINN NAGYKÖVETSÉG, Budapest

Kelenhegyi út 16/A
1118 Budapest XI, Hungary
Tel. +36-1-279 2500
E-mail: sanomat.bud@formin.fi
Magyarul | Suomi | English | Svenska |  |  | 
Normál betűméretNagyobb betűméret
 

Környezet

A finnek különleges, közeli kapcsolatot ápolnak a természeti környezettel. Finnország Észak-Európában fekszik, a környezet tiszta, a természetvédelem pedig hosszú hagyományokra tekint vissza.

 

A finneket különleges kapcsolat fűzi a természethez

Midnightsun_in_FinlandÉjféli nap Észak-Finnországban. Fotó: MEK

A 60. és 70. szélességi fok között fekvő Finnország Európa legészakibb országa. Területének egynegyede az északi sarkkörön túl terül el. Finnország nyugaton Svédországgal, északon Norvégiával, keleten Oroszországgal határos, tőle délre pedig, a Finn-öböl túloldalán Észtország található. Területének 75 %-át erdő borítja, ezzel Európa legerdősebb országa, 20 millió hektárnyi erdőtakaróval.

Finnország területének 10 %-át víz borítja, ezer tó országaként is szokás emlegetni. Finnországban összesen 190 000 tó van, több, mint bármelyik másik országban. A csapvíz iható, nagyon kiváló minőségű és jóízű.
Finnországhoz kb. 180 000 sziget tartozik. A partokhoz közeli mintegy 95000 sziget a világ egyik legösszetettebb, és Európa legnagyobb szigetvilágát alkotja. Itt található a finn partoktól délnyugatra elhelyezkedő Åland autonóm terület.

A finn táj többnyire sík, csak kevés változatossággal. A legnagyobb szintkülönbségek Lappföldön figyelhetők meg, itt emelkedik az ország legmagasabb pontja, a Halti (1324 méter) is.
 

A finn növény- és állatvilág

Finnország az Eurázsia egész északi részét beborító tajga erdőövezetben fekszik.

Spring_anemones_grow_around_FinlandBerki szellőrózsa, a tipikus tavaszi virág. Ilyet szokás az édesanyáknak vinni anyák napján. A finnek május második vasárnapján köszöntik az édesanyákat. Fotó:MEK

Az erdőkben tipikusan alacsony számú fafajta él. Az uralkodó fajok az erdeifenyő, a közönséges lucfenyő és a nyírfa, habár előfordul nyárfa, éger és berkenye is.

Az itt élő állatfajok nagyrészt a tipikus tajgaövezet fajok, mint például a jávorszarvas és a barnamedve. A sarkköri állatvilág jellemző az ország északi, az európai pedig az ország déli részén. A finn vadvilághoz tartozki a sarki róka, a repülő mókus, a gyűrűsfóka, a rozsomák és a farkas, melyek mindegyike veszélyeztetett állatfaj. További ritka fajok is élnek FInnországban, például a hiúz, a szirti sas és a hóbagoly.

Ladybug_Finlands_national_insectA katicabogár, a nemzeti szimbólumok egyike. Fotó: sxc.hu.

A vízkészlet bősége kedvező a madár- és halfajok számára. Nyaranta számos lápi- és vízimadár költ FInnországban, többek között sok kacsafaj, gázlómadarak és darvak. Hatvanegy őshonos halfajta él az országban, többségük édesvízi hal.

Éghajlat – melegebb, mint gondolnánk

Finnország éghajlata enyhébb, mint gondolnánk. Hatással van rá a Balti-tenger közelsége, a nagy kiterjedésű tóvidék, és a nyugati szél, amely az Atlanti-óceán felől a Golf-áramlat által felmelegített levegőt hozza. Ennek eredményeként az átlaghőmérséklet 6-10 fokkal melegebb, mint másutt hasonló szélességi fokokon.

A hőmérséklet több mint 80 fokos skálát jár be egy év alatt. Az éghajlatra jellemzőek a kemény telek, mínusz 20 fokos, vagy annál is nagyobb hideggel, valamint a meleg nyarak, amikor a hőmérséklet a +30 fokot is elérheti.

Az északi területeken tél közepén a nap több, mint 50 napon át a horizont alatt marad, nyáron viszont bő két hónapon át éjjel-nappal ragyog.

Finnország északi fekvése következtében a négy évszak világosan elkülönül egymástól. Az ősz és a tavasz rövid, és olyan gyönyörű jelenségeket produkál, mint a fák őszi színpompája szeptemberben.
Az évi középhőmérséklet a fővárosban, Helsinkiben 5.3 °C, az évi átlagos csapadékmennyiség 600 mm.
 

Az oldal nyomtatása

Utolsó frissítés 2013.02.06.


© Finn Nagykövetség, Budapest | Kapcsolat